Steden

Accra

De hoofdstad van Ghana is de commerciële en culturele motor van het land en is een uitstekende plek om inheemse Ghanese kunst en handwerk te kopen. Bezoekers kunnen hier voor bijna alles terecht: Beeldhouwwerken, trommels, exotische kralen en schitterende exemplaren van de kleurrijke Kente doeken. De Makola markt, overvloedig in goederen en koopjes, is een goede plek om een echte West-Afrikaanse bazaar te ervaren.

Kumasi  

Kumasi was de hoofdstad van het Ashanti imperium en functioneert nog steeds als cultureel centrum van de Ashanti bevolking. Hoewel de historische stad bijna een eeuw geleden werd vernietigd, heeft het huidige Kumasi een goed cultureel centrum en museum evenals het moderne paleis van de Asantehene.

building - Ghana

house Ghana

bridge in jungle

Ghana beach scene

Bookmark and Share

Bezienswaardigheden

Ghana Natuur Reizen heet u van harte welkom in Ghana, een land vol natuurlijke rijkdommen en gastvrijheid.

Ghana is een stabiel en welvarend land in vergelijking met andere landen in de regio en wordt meer en meer populair onder toeristen, maar is nog vrij van massatoerisme. De combinatie van schitterende natuur, stranden en cultureel erfgoed maakt Ghana tot een perfecte reisbestemming. Ghana bezit alle ingrediënten voor  een fantastische vakantie: veilige en rustige stranden, forten en middeleeuwse kastelen, nationale parken en tropische regenwouden. U zult ontdekken dat Ghana een land is rijk aan cultuur, festivals en sociale tradities. De mensen zijn oprecht vriendelijk, warm en gastvrij. In dit onderdeel bieden wij u informatie over de geschiedenis, cultuur, bevolking en natuur van Ghana.

 

Cultuur

 

Ghana heeft een zeer rijke cultuur. Er zijn vele verschillende stammen in Ghana, elk met hun eigen cultuur, normen en tradities. De belangrijke gebeurtenissen op cultureel gebied zijn de spectaculaire festivals die gehouden worden wanneer de individuele stammen feestvieren en hun leiders in met goud versierde palankijns rijden.

Kastelen
Meer dan 60 kastelen en forten werden gebouwd op de kustlijn van Ghana door de Europeanen in de 15de tot aan 18de eeuw. Deze kastelen speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Ghana en Afrika, gelijkwaardig aan de middeleeuwse kastelen in Europa. De kastelen werden gebouwd om hun bewoners te beschermen tegen vijandige Europese rivalen en Afrikaanse vijanden en om diverse handel te vergemakkelijken. St. Jorge Castle in Elmina was de eerste. Dit middeleeuwse kasteel werd in 1482 door de Portugezen gebouwd. Vóór de komst van de slavenhandel in de 17de eeuw, werden de meeste kastelen gebouwd voor de handel in goud, mahonie of ivoor met de lokale leiders, in ruil voor kanonnen, kralen, alcohol en andere goederen. De slavenhandel werd de belangrijkste activiteit. Gevangenen van oorlogvoering en invallen werden door de lokale leiders als slaven aan de Europeanen verkocht. Van de kastelen werden zij vervoerd naar Amerika om daar te werken als arbeiders. Ghana' s rol als middelpunt van de handel in goud, ivoor en slavenhandel resulteerde in de bouw van een volledige lijn van koloniale forten langs de kustlijn, en velen bestaan nog steeds als schilderachtige erfenissen van dat tijdperk. De forten in Dixcove, Elmina, Cape Coast en Apam zijn allen geopend voor toeristen, en sommige bieden zelfs accommodatie en maaltijden aan. Hoewel de forten al reden genoeg zijn om naar de kust te reizen, zijn de schitterende stranden net zo’n sterke attractie.

Ambachtsdorpen
 In het gebied rondom Kumasi zijn vier plekken die bekend staan als de ambachtdorpen. Het betreft de dorpen Ahwiaa, Ntonso, Krofrom en Bonwire, en hun inwoners zijn  sinds generaties de koninklijke kunstenaars voor de Asantehene. Elk ambachtdorp heeft een bepaalde artistieke bekendheid. Bonwire is het centrum van de Kente kleden, terwijl Ntonso de Adinkra kleden maakt. Ahwiaa produceert houtsnijwerk, met inbegrip van Ghana' s traditionele vruchtbaarheidspop en Kurofuforum is gespecialiseerd in bronzen afgietsels.


Natuur

Kust

Uitstrekkend 500km van Ivoorkust tot aan Togo, is de kustlijn de voornaamste acttractie van Ghana. De stranden zijn omgeven door prachtige palmbomen en de indrukwekkende overblijfselen van de Europese kustforten die eens de goudhandel en later de slavenhandel dienden. Luxe hotels, beach resorts en guesthouses voorzien in de  wensen van elke reiziger. De stranden zijn over het algemeen veilig om te zwemmen. Vanaf de verschillende stranden kunt u vele bezienswaardigheden bezoeken, zoals de steden Cape Coast en Elmina.

Wild
Ghana biedt een groot aantal mogelijkheden voor het bekijken van wild, met een grote verscheidenheid aan grote zoogdieren zoals olifanten en antilopen, en primaatspecies als bavianen, apen en Mona chimpansees. De Black River Volta heeft een vaste populatie nijlpaarden en in diverse delen van het land kunnen Nijl krokodillen worden gezien. Het Volta estuarium en de kustgebieden ten westen van Accra zijn belangrijke nestplaatsen voor schildpadden. Ghana heeft ook voor vogelkijkers veel te bieden. In beboste gebieden kunnen vogels zoals Hornbills, Turacos, African Grey en Senegal papegaaien worden gezien. Het kustmoerasland rond de Volta en de kustlagunes zijn belangrijke rust- en voedplaatsen voor ongeveer 70 soorten inheemse en migrerende watervogels.


Nationale Parken en Reservaten

Bobiri Forest Reserve
Dit dichtbijgelegen oorspronkelijke bos is gesitueerd ongeveer 30 km van Kumasi en heeft een rijke fauna, met name vlinders, waarvan bijna 400 verschillende soorten zijn geregistreerd. Het is ook één van de beste plaatsen om vogels te bekijken en een kleine hoeveelheid apen is ook aanwezig. Bobiri is een rustige en mooie plek om te ontspannen. Wandelingen met een gids behoren tot de mogelijkheden of u kunt zelfstandig enkele paden bewandelen. Er is een goed guesthouse aanwezig op het terrein.  

Kakum National Park
Slechts op 20 kilometer afstand van Cape Coast, biedt Kakum National Park een thuis aan olifanten, apen, antilopen en meer dan 800 zeldzame soorten vogels, vlinders, reptielen en amfibieën. Maar naast het enorme natuurlijke aanbod van  plant en diersoorten, zorgen de aanwezigheid van een 333 meter lange wandelgang over de boomtoppen en een multifunctioneel bezoekerscentrum ervoor dat het park een status heeft als een onweerstaanbare bestemming voor ecotoerisme. Afrika’ s enige canopywalk bevindt zich op 100 voet boven de grond en biedt u een schitterend uitzicht op het regenwoud. De wandelgang begint op grondniveau en tijdens uw wandeling, helt het land onder u in een vallei en u bevind zich 12 verdiepingen hoger in de bosluifel. De bruggen - die van staalkabel, netten en smalle houten planken zijn gemaakt - zijn verbonden door boomplatforms die als observatiepunten dienen voor het bekijken van het regenwoud.

Mole National Park
Mole Nationaal Park, ongeveer 140 km ten zuidwesten van Tamale, is het grootste en meest ontwikkelde wildreservaat in Ghana. U kunt hier grote dieren zoals antilopen, apen en olifanten zien. Mole National Park, dat meer dan 500km2 beslaat, is een vrij eenvoudige maar goedkope bestemming voor liefhebbers van wild. Wilde dieren zoals olifanten, diverse soorten antilopen, een zeer diverse vogelbevolking, apen en krokodillen zijn in overvloed aanwezig. In tegenstelling tot veel andere wildreservaten in Afrika, biedt Mole bezoekers de kans om tegen zeer redelijke kosten door het park te rijden of te lopen. U kunt in het parkhotel overnachten, dat een schitterend uitzicht biedt over het park. Er is ook enkele budget accommodatie beschikbaar in de omringende dorpen.

Lake Bosumtwi
Het meer Bosumtwi, gelegen op 38km afstand van Kumasi, is het grootste en diepste natuurlijke kratermeer van het land. Het meer wordt omringd door weelderige groene heuvels waar u kunt wandelen en enkele omringende kleine dorpen kunt bezoeken.


OVERIGE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Nzulezo steltdorp
Één van de hoogtepunten van Ghana ligt op het zoetwatermeer Amansuri in het westelijke deel van Ghana. Nzulezo is volledig gebouwd op stelten en platforms over water en kan slechts door middel van een boomstam kano worden bereikt. De één uur durende rit door het moerasland van Amansuri is net zo de moeite waard als het dorp zelf. Ook kunt u hier veel vogels zien. U kunt in Nzulezo overnachten in een kamer boven het water.